Συνθήκες αποθήκευσης

Συνθήκες αποθήκευσης

Για την ποιοτική διατήρηση του ελαιολάδου, τόσο των γευστικών του χαρακτηριστικών όσο και των υγειοπροστατευτικών του ιδιοτήτων, δεν είναι αρκετά μόνο ο σωστός τρόπος καλλιέργειας, η συγκομιδή και οι συνθήκες ελαιοποίησης, αλλά χρειάζονται και οι κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης. Είναι σημαντικό να κατανοηθεί πως πρόκειται για έναν ζωντανό οργανισμό που μέχρι και την τελευταία του σταγόνα διαμορφώνεται και επηρεάζεται ανάλογα με την αντιμετώπιση και την φροντίδα του. Η υψηλή συγκέντρωση φαινολικών ενώσεων και άλλων αντιοξειδωτικών στοιχείων λειτουργούν και σαν ασπίδα προς το ίδιο το λάδι, αλλά ως ένα μικρό χρονικό διάστημα, αν δεν τηρούνται οι απαραίτητες συνθήκες αποθήκευσης. Για να εξασφαλίσετε λοιπόν ότι το λάδι σας διατηρεί τη βέλτιστη φρεσκάδα και γεύση του, αλλά και την υγειοπροστατευτική του δράση στις μέγιστες δυνατότητες, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το αποθηκεύσετε σωστά:

 

Μακριά από το φως και τον αέρα
Το ελαιόλαδο περιέχει χλωροφύλλη η οποία σε επαφή με το φως αρχίζει και οξειδώνεται, ενώ η παρουσία αέρα λειτουργεί αντίστοιχα στην χημική σύστασή του υποβαθμίζοντας τα θρεπτικά συστατικά του με την πάροδο του χρόνου. Ένας τρόπος πέρα από την γεύση του (τάγισμα) για να το ελέγχετε είναι και η αλλαγή του χρώματός του σε πιο ανοιχτό με τάση προς το πορτοκαλί.

 

Διατήρηση σε χαμηλή θερμοκρασία (18° C)
Η θερμοκρασία που έχει το ελαιόλαδο επιδράει σημαντικά στην διατήρηση και την ανάδειξη των αρωμάτων και της γεύσης του. Αυτός είναι και ο λόγος που το ελαιόλαδό μας είναι ψυχρής έκθλιψης, δηλαδή η διαδικασία ελαιοποίησης του καρπού σε όλα τα στάδιά του δεν ξεπέρασε τους 27° C. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως η θερμοκρασία δωματίου (20°-25° C) είναι η καταλληλότερη για να βγάλει το λάδι τις μέγιστες δυνατότητές του στα αρώματα. Αν ξεπεραστούν αυτά τα όρια το λάδι αρχίζει και χάνει κάποιες από τις ιδιότητες του. Αντίθετα η μικρότερη θερμοκρασία δεν έχει καμία αρνητική επίδραση στην χημική σύσταση του ελαιολάδου –ίσα ίσα λειτουργεί και σαν ασπίδα προς τις αντιοξειδωτικές ουσίες- απλώς τα συνολικά αρώματά του θα γίνουν διακριτά μόνο αν κατά την κατανάλωση έλθει στην θερμοκρασία δωματίου.

 

Μακριά από έντονες οσμές
Όλα τα έλαια και τα λίπη, από την σύστασή τους έχουν την τάση να κατακρατούν και να διατηρούν τις έντονες οσμές που υπάρχουν στο περιβάλλον τους. Πάρτε για παράδειγμα το μαγειρεμένο λάδι, ή το μαγειρεμένο βούτυρο πως αμέσως απορροφάει τις εντονότερες γεύσεις των τροφίμων που μαγειρεύονται. Έτσι και ένα δοχείο με ελαιόλαδο, αν αφεθεί σε έναν κλειστό χώρο που δίπλα π.χ. υπάρχει μια σακούλα σκόρδα ή κρεμμύδια, θα διαπιστώσετε πως από ένα σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα η γεύση του θα έχει αλλοιωθεί. Δεν έχει να κάνει με την ποιότητα ή την υγεία του ελαιολάδου, αλλά πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία. Μεγάλη προσοχή λοιπόν στο που θα αποφασίσετε την μόνιμη τοποθέτηση του δοχείου.

 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τις βασικές αρχές της σωστής αποθήκευσης. Καλό θα ήταν να τονιστεί εδώ πως οι αλλοιώσεις επέρχονται ύστερα από επαναλαμβανόμενη έκθεση στις αρνητικές συνθήκες, και όχι από τις λιγοστές και σύντομες που θα είχε το λάδι αν το είχατε σε ένα μικρότερο δοχείο για την καθημερινή του χρήση. Τέλος, το ελαιόλαδο θα πρέπει να καταναλώνεται εντός δύο ετών από την ημέρα παραγωγής του. Με το πέρασμα του χρόνου, η γεύση του θα αλλοιώνεται και τα θρεπτικά συστατικά του θα υποβαθμίζονται. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει τη δυνατότητα να διαρκεί περισσότερο από ό,τι άλλες ποιότητες, επειδή έχει χαμηλότερη οξύτητα και περισσότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία αλλά η δυσκολία διατήρησης των συνθηκών αυτών για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αναγκαστικά ρίχνει και το προσδόκιμο ζωής.
Ανακεφαλαιώνοντας:

 

– Αποθηκεύσετε το ελαιόλαδο σας στο υπόγειο του σπιτιού σας ή στην κάβα σας ή σε ένα ντουλάπι της κουζίνας ή σε άλλο δροσερό, σκοτεινό μέρος του σπιτιού σας.

 

– Κρατήστε ένα μικρό δοχείο ελαιόλαδου για καθημερινή χρήση (π.χ. ένα σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκάλι) και το υπόλοιπο φυλάξτε το, για να αποφευχθεί η επαναλαμβανόμενη έκθεση στον αέρα. Βεβαιωθείτε ότι τα καπάκια δοχείων σας κουμπώνουν καλά.

 

– Μην αποθηκεύετε το ελαιόλαδο σε πλαστικά δοχεία, επειδή το λάδι μπορεί να απορροφήσει επιβλαβείς ουσίες από το πλαστικό.

 

– Διαρρυθμίστε κατάλληλα τον χώρο αποθήκευσης ώστε να μην υπάρχουν έντονες οσμές κοντά του.

 

Εμείς φροντίσαμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όσον αφορά την ποιότητα και την υγεία του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Ωδή ελαίου», και τα χαρακτηριστικά εκείνα που το καθιστούν διατροφικό θησαυρό με ισχυρότατη υγειοπροστατευτική δράση. Από εσάς εξαρτάται η διατήρηση τους μέσω της σωστής αποθήκευσης. Φερθείτε του με φροντίδα και να είστε σίγουροι πως το γευστικό αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει κάθε φορά που το «Ωδή Ελαίου» θα συναντάει τον ουρανίσκο σας!

 


photo: Καβουτσιώτης Γεώργιος

Giannis Sampaziotis