Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο

Μερικά χρήσιμα στοιχεία για την επιλογή σας να προμηθευτείτε αυτό το ελαιόλαδο

 

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Ωδή Ελαίου» είναι προϊόν ιδιαίτερης φροντίδας   σε όλα τα στάδια της παραγωγής, από την καλλιέργεια έως και την ελαιοποίηση.

 

  Συλλογή καρπού

 

Ο καρπός κατά την συλλογή του ήταν υγιής, χωρίς προσβολές από βλαβερά έντομα. Η συλλογή του έγινε την κατάλληλη χρονική στιγμή με στόχο να πάρουμε το λάδι που θα έχει τα καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και όχι με στόχο την παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας. Ο τρόπος της συλλογής έγινε με προσοχή ώστε ο καρπός να μην «ταλαιπωρηθεί».

 

  Διαδικασία επεξεργασίας

 

Η ελαιοποίηση ξεκίνησε στο εργοστάσιο 2-3 ώρες μόνο μετά τη συλλογή του. Μεταφέρθηκε σε καλά αεριζόμενους περιέκτες και όχι σε κλειστά τσουβάλια, ώστε να προστατευθεί από αρνητικές διεργασίες που συμβαίνουν σε μη καλά αεριζόμενες συσκευασίες και θα χαλούσε την αξία των χαρακτηριστικών του. Η διαδικασία της ελαιοποίησης  έγινε σε «ψυχρό» περιβάλλον που σε καμία φάση της επεξεργασίας δεν ξεπέρασε τους 26 βαθμούς κελσίου. Αυτό διατήρησε όλες τις πτητικές ενώσεις που δίνουν το ξεχωριστό άρωμά του, αλλά και προστάτεψε τις ευεργετικές ουσίες που έχει ο καρπός της ελιάς ώστε να αποδειχθεί σημαντικός σύμμαχος της υγείας μας.

 

  Ισχυρισμός υγείας

 

Ο έλεγχος που έγινε στο εξειδικευμένο εργαστήριο της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έδειξε ότι το λάδι αυτό, κατατάσσεται στα συμπληρώματα διατροφής με φαρμακευτικές ιδιότητες σύμφωνα με την οδηγία του Ευρωπαϊκού φορέα για τα τρόφιμα, EFSA. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση 20ml – 40ml ωμού λαδιού την ημέρα, έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία, δίνοντας στον οργανισμό μας πολύτιμες και απαραίτητες αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν το καρδιαγγειακό, το νευρικό και το αμυντικό μας σύστημα.

 

  Συντήρηση προϊόντος

 

Προκειμένου να διατηρήσει το λάδι που έχετε προμηθευτεί τα ευεργετικά χαρακτηριστικά του, πρέπει να προσέξετε τρείς βασικούς παράγοντες μέχρι να το καταναλώσετε, ώστε να παραμείνει αναλλοίωτο για 12-18 μήνες:

 

1.       – Προστατέψετε το από τη συχνή επαφή του με τον ατμοσφαιρικό αέρα κλείνοντας το δοχείο καλά.

2.       – Φυλάξτε το μακριά από το φως.

3.       – Διατηρήστε το σε θερμοκρασία λιγότερη από 18-19 βαθμούς C.

Απλές οδηγίες για τον έλεγχο της ποιότητας του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.

 

Η Ελλάδα ανέκαθεν θεωρείται η χώρα του ελαιολάδου όχι για την μεγάλη ποσότητα που παράγει αλλά για την ποιότητά του. Άρα είναι απαραίτητο κάθε Έλληνας, τουλάχιστον να γνωρίζει τις βασικές αρχές αναγνώρισης του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.

 

Το λάδι της ελιάς έχει τη μοναδικότητα σε σχέση με τα άλλα φυτικά έλαια, να είναι ο χυμός του καρπού που παράγεται από τη σάρκα του και όχι από τα σπέρματά του.

 

Τα πιο κάτω στοιχεία που παραθέτουμε, είναι πιστοποιημένες οδηγίες γευσιγνωσίας σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

 

O καλύτερος τρόπος για να μάθετε να καταλαβαίνετε την ποιότητα του λαδιού είναι να δοκιμάσετε ένα δείγμα λαδιού από αυτό που προμηθευτήκατε και ενός άλλου τρεχούμενου λαδιού της αγοράς.

 

Πάρτε ένα ποτηράκι από λεπτό γυαλί και ρίχτε μέσα δυο κουταλιές σούπας από το δείγμα λαδιού. Τρίψετε με τις παλάμες σας λίγο το ποτηράκι για να ζεσταθεί το περιεχόμενο λάδι και να απελευθερώσει τις πτητικές ουσίες του, τα αρώματά του. Κρατάτε το ποτηράκι σκεπασμένο με την παλάμη και συνεχίζετε με την άλλη παλάμη να το ζεσταίνετε. Με σκεπασμένο το ποτήρι αναδεύετε το περιεχόμενο, περιστρέφοντάς το ώστε να αλείψει όσο περισσότερη εσωτερική επιφάνεια του. Φέρετε το ποτήρι 35-40 πόντους κάτω από τη μύτη σας και ξεσκεπάστε το. Ταυτόχρονα σιγά-σιγά το ανεβάζετε προς τη μύτη σας και ταυτόχρονα εισπνέετε βαθιά από την μύτη, για να «ακούσετε» τα αρώματα που αναδύονται και να τα απομνημονεύσετε. Αν αρχίζετε να καταλαβαίνετε τα αρώματα του λαδιού από τους 30 περίπου πόντους, τότε το δείγμα του λαδιού σας, έχει δυνατά αρώματα. Αν δεν είσαστε σίγουροι, αφήστε να περάσουν 3-4 λεπτά και ξαναδοκιμάστε. Παράλληλα μπορείτε μετά από 2-3 λεπτά, να δοκιμάσετε και το άλλο δείγμα του λαδιού. Έτσι μαθαίνετε να κάνετε την σύγκριση των αρωμάτων των δύο δειγμάτων.

 

Περάστε τώρα στη δοκιμή της γεύσης. Βάλτε μια μικρή γουλιά λάδι στο στόμα σας και αφήστε το να διαχυθεί στο στόμα. Σε λίγο καταλαβαίνετε ένα πικάντικο κάψιμο να ξεκινά στην περιφέρεια του στόματος και στη συνέχεια μια πικρίλα στο πίσω μέρος, στη βάση της γλώσσας. Κατόπιν σφίχτε τα δόντια σας και ακουμπήστε πίσω τους την άκρη της γλώσσας και με τα χείλη μισάνοιχτα εισπνεύσετε γρήγορα δυο-τρεις φορές ώστε να διαχυθούν τα αρώματα στη στοματική και ρινική κοιλότητα. Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνετε την αίσθηση των αρωμάτων του ελαιολάδου. Στο τέλος καταπιείτε το λάδι για να ολοκληρώσετε την γευστική εντύπωση. Μπορεί να έχετε λίγο βήχα ανάλογα με την ένταση της γεύσης. Το πικάντικο αλλά και η πικρή γεύση είναι δείγματα της περιεκτικότητας του ελαιολάδου σε πολυφαινόλες που είναι ισχυρή ασπίδα στην υγεία του οργανισμού μας. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι μετά από λίγο θέλουμε να ξαναδοκιμάσουμε γιατί αφήνουν ένα ευχάριστο γευστικό αίσθημα.

 

Απομνημονεύστε τις γεύσεις που διακρίνατε. Μετά από 5-10 λεπτά δοκιμάστε με το άλλο, εφόσον έχετε ξεπλύνει το στόμα σας με νερό κι έχετε φάει λίγο ψωμί ή μία φέτα μήλου.

 

Αυτά είναι τα πρώτα βήματα οργανοληπτικής αξιολόγησης ενός έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.

 

Λάδι που δεν έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά και έχει ουδέτερη και «γλυκιά» γεύση, δεν είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.